Zwangerschapsdiscriminatie

Nieuws
30-05-2024
Céline de Vries
ARAG
Maar liefst 40% van de Nederlanders denkt dat hun werkgever liever geen zwangere sollicitant zou aannemen. 1 op de 10 werknemers heeft zwangerschapsdiscriminatie meegemaakt op de werkvloer en 30% van Nederlanders zou geen stappen ondernemen als ze dit zien gebeuren. Dit blijkt uit onderzoek van ARAG onder meer dan 1.000 werkenden. Helaas worden vrouwen anno 2024 nog steeds benadeeld op de arbeidsmarkt vanwege zwangerschap of een kinderwens.

“Volgens de wet mogen zwangere sollicitanten niet worden benadeeld, deze cijfers zijn zorgelijk te noemen. Daarom is het noodzakelijk dat vrouwen kennis hebben van de rechten die hen kunnen beschermen tegen zwangerschapsdiscriminatie, maar ook om het te identificeren zodat er stappen kunnen worden ondernomen als deze vervelende situaties zich voordoen”, aldus Céline de Vries, jurist bij ARAG.

Zwangerschapsdiscriminatie herkennen

“Voor werknemers is het vaak nog te onbekend wat de rechten zijn rondom zwangerschap en blijft het dan ook lastig om discriminatie te herkennen. Je weet niet wat je rechten zijn en ziet daarom niet altijd dat er sprake is van zwangerschapsdiscriminatie”, stelt de Vries. Een van die rechten is dat wanneer er wordt gevraagd naar een zwangerschap tijdens een sollicitatiegesprek, je deze vraag niet hoeft te beantwoorden. Hiervan is slechts 1 op de 3 respondenten op de hoogte. Onder veel Nederlanders heerst nog het gevoel dat je een zwangerschap moet melden tijdens een sollicitatiegesprek. Zo denkt meer dan de helft (51%) dat het niet verstandig is om een zwangerschap te verzwijgen tijdens een sollicitatie en een nog groter deel (75%) vindt het zelfs netjes om een zwangerschap te melden tijdens het gesprek.

De Vries vindt het opvallend dat er door werkgevers tijdens de sollicitatie nog steeds wordt gevraagd naar een kinderwens of zwangerschap. “Vrouwen komen daardoor in een ongemakkelijke positie terecht tijdens een sollicitatiegesprek, waarin het onmogelijk is om een ‘goed’ antwoord te geven. Het is niet alleen belangrijk dat vrouwen weten dat ze dan geen antwoord hoeven te geven, maar nog veel belangrijker dat werkgevers zich ervan bewust moeten zijn dat ze die vraag niet mogen stellen.

[….]

Lees verder op: ARAG