Hoe bereid je je bedrijf voor op de Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM)?

Nieuws
06-02-2025
Martijn Schippers
EY
Sinds de invoering van het Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) in 2023 staan bedrijven wereldwijd voor een nieuwe realiteit. CBAM introduceert aanvullende verplichtingen voor importeurs van CO₂-intensieve producten in de Europese Unie (EU), zoals staal, cement, aluminium en kunstmest.

Het doel van deze wetgeving is het aanpakken van koolstoflekkage die ontstaat wanneer bedrijven productie verplaatsen naar landen met minder strenge milieuregels. Daarnaast stimuleert CBAM duurzame productieprocessen en creëert het een gelijk speelveld tussen Europese en niet-Europese producenten. Uit recente cijfers blijkt dat slechts 18.000 van de geschatte 70.000 bedrijven die onder CBAM vallen, momenteel voldoen aan de rapportage-eisen. Dit laat een groot voorbereidingsgat zien.

Effectiviteit en decarbonisatie

CBAM verplicht importeurs tot het inleveren van certificaten, afhankelijk van de CO₂-uitstoot tijdens de productie van geïmporteerde goederen. Producten die met minder koolstofintensieve processen worden vervaardigd, vereisen minder certificaten. Hierdoor ontstaat een stimulans voor verduurzaming.

[....]

Lees verder op: EY